Rekening: BE38 7350 4910 9872
SOS KAT VERMIST: je kat is nergens te vinden.
Wat moet je doen:
• Ga zo snel mogelijk op zoek naar je kat. Hoe langer je wacht, hoe verder weg ze kan zijn. Vraag eventueel aan familie, buren en vrienden om mee te helpen zoeken. Neem zelfs overdag een zaklamp mee om in donkere plaatsen te kijken. Je kan je kat dan gemakkelijker zien omdat het licht in haar ogen reflecteert.
• Controleer de onmiddellijke omgeving bij je thuis: controleer eerst alle verstopplekjes in huis. Ben je onlangs in een ruimte (bijv. kelder of zolder) geweest waar je normaal niet elke dag komt? - Controleer de garage en het tuinhuis.
• Breid de omgeving waar je zoekt uit naar je buren: vraag aan de buren en mensen die in je buurt/wijk/straat wonen of ze je kat gezien hebben en of ze hun garage en tuinhuis willen controleren.
• Denk na op welke plaatsen je kat opgesloten/vast kan zitten: bouwwerven, garages/tuinhuizen van buren op vakantie, leegstaande woningen die te koop/te huur staan en waar potentiële kopers/huurders langskomen
• Roep de kat tijdens je zoektocht, maar houd er rekening mee dat het dier bang of gewond kan zijn of gekneld zit en daarom niet op je stem reageert. Kijk onder struiken en check of de kat niet boven ooghoogte kan zitten (bomen, daken). Sta regelmatig stil om een paar minuten aandachtig te luisteren of je je kat hoort miauwen.
• Vraag na bij de politie, dierenartsen en asielen in je buurt of je kat bij hen werd binnengebracht. Deel hen sowieso je contactgegevens mee en vraag of je een flyer/foto mag binnenbrengen/doormailen.
• Vraag mensen die dagelijks voorbij je huis stappen/fietsen (bijv. postbode, pendelaars per fiets of te voet op weg naar bushalte of treinstation, schoolkinderen) of ze je dier nog gezien hebben en mee willen uitkijken.
• Kijk op internet of je kat bij de gevonden dieren staat: controleer of het dier nergens op facebook als gevonden staat bij dierenartsen in de buurt, lokale groepen (ge zijt van...) en op facebookpagina's van gevonden dieren per streek, provincie of voor heel België.
• Niet gevonden? Plaats dan het vermiste dier met foto online:
Zoek een recente duidelijke kleurenfoto van je kat
Vermeld eventueel bijzondere kenmerken: bijv. recente wondes, mankt, kleurvlekje in bepaalde vorm. Heb je enkel een zwart/wit foto, geef dan een duidelijke beschrijving van de kleur van de vacht
Vermeld of je kat schuw is en beter niet wordt benaderd of dat het een sociale kat is die niet wegloopt als ze door vreemden wordt benaderd
Vermeld of het dier gechipt en/of gesteriliseerd is
Vermeld de regio en eventueel waar en wanneer de kat voor het laatst gezien werd
Vermeld je contactgegevens (minstens je naam en telefoonnummer waarop je te bereiken bent)
Gebruik grote letters en beperkt de info tot kernwoorden
Plaats deze info met de foto op je eigen facebook, in lokale groepen (ge zijt van ...) en vraag aan dierenasielen in de buurt om de info en foto te delen op hun fb-pagina en/of website. Plaats je bericht ook op fb-pagina's voor vermiste dieren per streek, provincie of voor heel België. Vraag om het bericht zo veel mogelijk te delen.
Maak flyers met dezelfde info die je voor het internet hebt gebruikt. Hang deze in de buurt op en bel deur aan deur aan. Steek ze eventueel in de brievenbussen.
• Ben je pas verhuisd? Ga dan zeker kijken op je oude woonplaats en vraag daar ook aan buurtbewoners of ze je dier gezien hebben. Verdeel hier ook flyers. Vraag familie, vroegere buren, vrienden en kennissen die daar in de buurt wonen of ze je kat mee willen zoeken.
• Zoek ook ’s nachts. Ga 's nachts naar buiten en roep je kat. Maak een voor de kat bekend en aantrekkelijk geluid: schudden met een doos of kommetje droogvoer, opentrekken van een blik natvoer. Leg het traject dat je overdag gedaan hebt, nog eens af als het donker is. Gebruik een zaklamp om de ogen van de kat te doen oplichten.
• Lok je kat terug naar huis:
Leg een gedragen maar nog niet gewassen t-shirt of pull buiten van de lievelingspersoon van de kat of het dekentje/kussen waar het dier vaak op ligt.
Zet de ongekuiste kattenbak buiten. Katten herkennen hun geur van ver.
Maak het je kat zo comfortabel mogelijk als ze opnieuw opduikt terwijl jij niet thuis bent: voorzien een beschut plekje en zet wat eten en water buiten. Je kan het eten eventueel in een plastic bakje met een deksel waarin je gaatjes hebt gemaakt, buiten plaatsen. De geur van het eten kan de kat lokken en omdat ze niet aan het eten kan, is ze waarschijnlijk geneigd om langer te blijven rondhangen.
• Kunnen we je ergens mee helpen (printklare flyer maken, fb-groepen en contactgegevens van politie, asielen in je buurt helpen zoeken)? Mail (info@kat-lijn.be) of bel (0468 569 372) ons. We willen net als jij dat je kat zo snel mogelijk gevonden wordt.