Kitten gevonden

Kittens gevonden?

Neem gevonden kittens niet zomaar impulsief mee. De mamapoes kan in de buurt zijn, of de omwonenden weten misschien van wie de poesjes zijn. Zeker als de kittens kalm zijn en warm aanvoelen, kan het zijn dat mamapoes naar eten op zoek is. Is er een kat komen bevallen in je tuin? De mamapoes voederen is een betere optie dan piepjonge kittens weg te nemen en zelf te voederen. Toch mag je ze niet te lang bij de mamapoes laten als ze geen contact hebben met mensen: de kittens worden dan wilde katjes, gedoemd tot een zwerversbestaan. Socialiseren moet op 4 – 5 weken beginnen.


Best is om een opvang in je buurt te verwittigen: in de meeste opvangen is de expertise aanwezig om jonge kittens groot te brengen. Een kattenopvang heeft de ervaring om – zelfs pasgeboren – kittens te verzorgen. Daarbij kijken ze bij de opvang uit naar bvb.  diarree, en proberen om dat te vermijden (geleidelijk overschakelen naar nieuw voedsel). Bijkomend zijn de ruimtes van een opvang “kittenproof”: je zal er geen onbeschermde kantelramen vinden die op kiepstand staan. De opvang heeft ook de mogelijkheid om kittens – wettelijk in orde gezet – ter adoptie te zetten.


Als je een werkelijk achtergelaten kitten vindt, dan kan het diertje meerdere problemen hebben.


Onderkoeling:


een jong kitten dat kouder aanvoelt:

direct opwarmen! Bij eerste vervoer in je handen nemen en tegen je lichaam houden, eventueel warme lucht uitademen op het lichaampje.

niet direct voederen! Eerst moet het kitten opgewarmd zijn.

niet bij een ander nestje leggen (quarantaine!)

een warmwaterkruik kan handig zijn, of een met warm water gevulde latex handschoen. Of een Snugglesafe als je die hebt. Een warmtelamp is nog beter. Onder de lamp (niveau kittens) is de richttemperatuur 29 °C.

uiteraard warme doeken en dekentjes

meerdere kittens houden elkaar warm.


Lage bloedsuiker (hypoglycemie)


een pasgeboren kitten moet elke 2 uur eten. Zo niet gaat de suikerspiegel snel achteruit. Snel een beetje kittenmelk geven is dan de boodschap (Royal Canin). Desnoods de eerste keer een suikeroplossing in water, als je geen kittenmelk hebt. Geen honing of stroop gebruiken. Bij het melkpoeder van Royal Canin zijn papflesjes meegeleverd.

oppassen dat het kitten geen kittenmelk inademt. Dat kan dodelijk zijn. Hoor je een klikkend geluid bij de ademhaling = dierenarts raadplegen!