Duoplaatsing

DUOADOPTIE: DENK 2 KEER NA EN ADOPTEER ER 2


Je hebt besloten om een kitten bij ons te adopteren? Mogen we je vragen om er nog eens over na te denken en er 2 te adopteren? Zeker voor kittens geldt dat 2 beter is dan 1. Je maakt de kittens er niet alleen veel gelukkiger mee maar je voorkomt ook heel wat mogelijke problemen.


Zwerfkittens komen vaak al heel vroeg in opvang. Kittens leren van hun moeder hoe ze zich sociaal moeten gedragen. Zwerfkittens in opvang zonder moeder zijn voor het ontwikkelen van hun sociale vaardigheden aangewezen op hun interactie met hun nest- en leeftijdsgenootjes.


Kittens die samen spelen, leren hoe ze met elkaar moeten communiceren, hoe ze elkaars signalen moeten interpreteren, hoe ze hun territorium moeten delen en waar de grens van hun schijngevecht- en bijtspelletjes ligt. Kortom, kittens verrijken elkaars leven. Bovendien imiteren kittens elkaars “goede” gedrag als ze bijvoorbeeld leren om de kattenbak te gebruiken.


Een kitten alleen kan zich vervelen terwijl je uit werken bent. Twee kittens zullen liever met elkaar, dan met je gordijnen spelen. Bovendien zullen ze zo vaak zo druk met elkaar bezig zijn, dat ze niet al je aandacht opeisen en je nog voldoende tijd hebt om je to-do-lijstje van de dag rustig af te werken.


Kittens die per 2 geadopteerd worden, hebben ook veel minder kans om later probleemgedrag te ontwikkelen zoals bijvoorbeeld vernielingsgedrag uit verveling of overmatig gemiauw om aandacht of uit verlatingsangst. Gun je kitten een levenslang beste maatje en adopteer het samen met één van zijn of haar broer of zusjes of een ander leeftijdsgenootje.


Enkel wanneer er al een oudere sociale kat of sociale hond in huis is die niet gestresseerd geraakt door de bruisende energie van een kitten, kan een adoptie alleen worden overwogen.